Als er 1 ding is dat ik geleerd
heb uit het televisieprogramma “Mijn restaurant” dan is het wel dat less more is (en ook dat je best niet
aan dergelijke televisieprogramma’s meedoet, aangezien het noch winnaars, noch
verliezers van dit programma na afloop goed vergaan is). Wie 'Mijn restaurant' gezien heeft, zal zich ook nog wel herinneren dat dit dé oneliner was van Peter
Goossens wanneer hij voor de zoveelste keer de gerechten van de deelnemers
bekritiseerde. Niet slecht bedoeld, want Peter had gelijk. Eenvoudige dingen
smaken vaak nog het best.
Tomaat, mozzarella, basilicum en wat olijfolie.
Een frisse schijf watermeloen putje zomer.
Appel met amandelboter.
Aardbeien met chocolade.
Gebakken champignons met zeezout.
Lekker brood met avocado en zwarte peper.
…
Een frisse schijf watermeloen putje zomer.
Appel met amandelboter.
Aardbeien met chocolade.
Gebakken champignons met zeezout.
Lekker brood met avocado en zwarte peper.
…
Ik kan zo nog een tijdje
doorgaan, maar ik denk dat je mijn punt wel al vat. Vaak heb je aan een paar zorgvuldig gekozen producten genoeg om een waanzinnig lekker gerecht te maken.
Mijn meest recente less is more ontdekking is zoete
aardappel (alias de bataat) uit de microgolfoven. Dat u niet meteen het water in de mond krijgt,
lijkt me aannemelijk, maar dat wil dan alleen maar zeggen dat u nog niet op de
hoogte bent van dit culinair mirakel (dergelijke terminologie is hier op z’n
plaats). Na zijn verblijfje in de microgolfoven, garandeer ik u het toppunt van
lichtzoete, gekaramelliseerde, romige smeuiigheid. Die hards (en alle anderen die het eenmaal geprobeerd hebben) eten
de aardappel met krot en mot (lees: mét schil) op, want die schil is naar mijn
bescheiden mening het beste deel van deze oranje kanjer.
Ik eet hem als ontbijt, middagmaal of avondeten (of een
willekeurig moment daartussenin). Liefst met een flinke lepel amandelboter (als
ontbijt) of wat postelein erbij (als lunch). Zero werk, maar hemels en
bovendien nog gezond ook. Zoete aardapppels zitten tsjokvol vitamine A, C en
B6, calcium, foliumzuur en kalium. Een soort multi-vitamientje van Moeder
Natuur zeg maar. Daarbij bevat dit patatje ook nog eens veel vezels en complexe
koolhydraten, die zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Verder beweert men ook
dat deze oranje snoepers je zouden kunnen helpen met afvallen (iets met adiponectine en lectine, maar voor meer nutritionele info daaromtrent raad ik je
aan zelf wat te googlen, want hier laat ook mijn nutritionele kennis het
afweten).
Ik onthoud: gigantisch lekker, geen werk en fijn voor de lijn.
U onthoudt: meebrengen uit de Colruyt/ Bio-Planet/ Delhaise/ … : ZOETE AARDAPPELS.
Zoete Aardappel
-
1 zoete aardappel/ bataat
-
1 microfolfoven
- Was de bataat zorgvuldig en prik er met de punt van een mes gaatjes in. Dat mogen er best veel zijn, dus reageer u gerust af en prik alle stress van de afgelopen dag weg (vermijd hierbij het doorzeven van uw eigen vingers of die van omstaanders). Erg therapeutisch ook, dit recept.
- Wanneer u gedestresseerd (is dit een woord? ) bent en uw aardappel netjes doorprikt is, plaats u hem op een bordje, wandelt u naar de microgolf, stelt u iets tussen de 8 en de 11 minuten in, neemt u de krant of een ander literair werk naar keuze en wacht geduldig tot het mirakel voltrokken is.
- Neem uw bord (bij voorkeur met
een ovenwand, tenzij u vuurvaste handen of een tube Flamigel binnen handbereik heeft)
uit de microgolfoven, snijd de aardappel in de lengte open, neem een lepeltje,
plof met bord en al in de zetel en aanschouw de wonderen der eenvoud.Less is so much more ...
- Herhaal voorgaande stappen naar believen.
Tip: lekker met een
lepeltje amandelboter, kaneel, tahin, wat postelein of een simpel klontje boter
en wat zout.
*Gaartijd is afhankelijk van hoe
u uw aardappel wilt, maar ik raad u aan hier mee te experimenteren. Ik ga bijna
altijd voor de volle 10 minuten, omdat ik dan zeker ben dat de aardappel lekker
gaar en gekaramelliseerd is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten