woensdag 18 december 2013

Kerstrol, the healthy way



Geen kerst zonder kerstrol. Enfin, dat is mijn mening. Sinds een paar jaar maak ik hem helemaal zelf (*glunder, glunder*) en traditiegetrouw oefen ik elk jaar het weekend voor kerst om te kijken of ik het wel nog kan, of ik niet nog iets aan het recept moet veranderen of zo.
Dit jaar besloot ik deze traditie te doorbreken. De kerststronk waarover ik het zonet had is er immers één met kilo’s boter, tonnen suiker en veel, heel veel chocolade. Ongelofelijk lekker, daar niet van, maar gezond? Niet echt. Vegan-vriendelijk? Alles behalve.
Nu moet u mij niet verkeerd begrijpen. Ik ben niet het type dat met kerst angstvallig op de lijn let, alles behalve. Kerst= alle remmen los. Onder het motto “ Als ge een jaar rond gezond eet, dan moogt ge u tijdens de feestdagen eens goed laten gaan. “ ’t is toch waar zeker?
Er zijn natuurlijk mensen, die het zich niet kunnen permitteren alle remmen los te gooien, denk maar aan suiker- of hartpatiënten. Voor deze mensen pakte ik het dit jaar dus anders aan en wijdde ik vorig weekend niet aan het perfectioneren van mijn originele, klassieke kerstbûche, maar wel aan het creëren van een gezondere, veganistische, zo goed als suiker- en vetloze kerstrol. Zo kan nu echt iedereen met volle teugen genieten van het kerstdessert!
De bedoeling was dat ik volgende week dan wel zoals het traditiegetrouw hoort mijn échte, vettige kerststronk zou maken, maar wat blijkt: de vegan kerststronk was verrassend snel op en niemand had door dat hij vegan/ gezond was. Iedereen vond hem zo lekker, dat hij meteen een plaatsje kreeg in ons kerstavondmenu. Dat wil al wat zeggen, niet?

Kerstrol, the healthy way

 Chocoladecake

Droge ingrediënten

-          200g zelfrijzende bloem

-          2 tl bakpoeder

-          ½ tl zout

-          45g cacao



Natte ingrediënten

-          300 ml kokosmelk

-          180g appelsaus (rauwe geblenderde appel)

-          3 tl lijnzaad

-          2 tl ciderazijn

-          ½ tl vanille-extract
-          5 tl stevija

Chocolade “crème-au-beurre”


-          200g silken tofu

-          6 el cacao

-          2 tl stevia

-          Snuf zout

-          4 el rijststroop of ahornsiroop (of honing, maar dan is het niet veganistisch) of meer naar smaak

-          100g kokosroom ( de dikke, witte laag bovenin het blik kokosmelk)

-          2 el kokosolie, gesmolten

-          Enkele drupjes vanille-extract

Frambozen”room”vulling


-          200g silken tofu

-          1 handvol frambozen (uit de diepvriezer, ontdooid) of meer naar smaak

-          2 el ahorn-, rijst- of agavesiroop

-          1 tl stevia

-          Enkele drupjes vanille-extract

Afwerking


-          Marsepein

-          Eetbare zilveren pareltjes

-         



  1. Stap 1: de cake.
    1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een rechthoekige bakplaat met bakpapier.
      Meng alle droge ingrediënten door mekaar. Mix de natte ingrediënten in de blender of met een staafmixer en roer ze kort, maar krachtig door de droge mix.
    2. Schep het deeg op de bakplaat en strijk het egaal, ongeveer 1cm dik, tot een mooie rechthoek.
      Bak de cake ongeveer 20 minuten tot hij gaar is en een beetje meegeeft als je erop duwt.
      Leg een bakpapier bovenop het rechthoekige stuk cake en keer de cake voorzichtig om. Nu kan je het bovenste bakpapiertje (datgene waarop je de cake gebakken hebt) er voorzichtig (!!!) aftrekken. Als je daarin geslaagd bent rol je de cake met bakpapier (datgene waar je hem net op hebt omgedraaid) op. Laat hem zo volledig afkoelen.
  2. Stap 2: de chocolade “crème-au-beurre”.
    1. Deze stap is net een ietsje enorm veel eenvoudiger dan de vorige. Doe alle ingrediënten in de keukenrobot en mix een dikke minuut tot een smeuïg, romig mengsel. Schep het in een potje en laat opstijven in de koelkast.
  3. Stap3: de frambozen”room”vulling.
    1. Opnieuw poepsimpel. Alle ingrediënten in de keukenrobot en mixen maar. In een potje en opstijven in de koelkast.
  4. Stap 4: Oprollen en versieren die handel!
    1. Rol de afgekoelde cake uit en bestrijk hem met frambozen”room”.
      Rol hem op en snijd er de hardere, buitenste randen af.
      Leg de cake voorzichtig op een schaal en bestrijk hem (zonder de schaal al te veel te besmeuren) met de chocoladefrosting. Maak met een vork streepjes op de rol en versier hem naar eigen goesting, gevoel en inspiratie.
    2. Laat de kerstrol nog een dik uur (best langer) opstijven in de koelkast.
    3. Snijd in mooie plakjes en geniet.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen