zondag 1 september 2013

Bramen en taart tegen scholingitis ...



Nog 12 uur en de vakantie is officieel voorbij…
Vandaag trok ik dan maar gewapend met handschoenen, botten, een lange broek en T-shirt het bos in op bramenjacht. Kwestie van de opkomende vakantieheimwee een beetje weg te plukken. Want als er iets is waar ik vrolijk van kan worden, dan is het wel in de natuur op zoek gaan naar verborgen lekkers en er dan thuis mee aan de slag gaan.
Ik plukte 2 volle dozen bramen (we moeten toch nog iets over laten voor de beestjes ook, he) en maakte er samen met de laatste appels uit de fruitmand dit zalige fruittaartje mee. En smaken dat dat deed…
Geef nu toe, dagen als zondag 1 september, sméken toch gewoon om een flink stuk (gezonde!) taart.

 Heel even vergat ik bijna dat ik morgen weer op de schoolbanken zit… 

Appel-Bramenkruimeltaartje

Voor het deeg
-          200g volkorenmeel
-          50g gemalen amandelen
-          6 el stevia
-          75 ml sojamelk
-          50g kokosolie
-          Enkele drupjes amandelextract

Voor de fruitvulling
-          500g vers geplukte bramen
-          3 appels
-          8 el stevia
-          3 el agavesiroop
-          Eventueel een scheutje calvados of amaretto
-          1 volle el maizena, opgelost in wat water

Voor het kruimellaagje
-          Een handje vol amandelen, grof gemalen
-          4 el volkorenmeel
-          3 el agavesiroop
-          1 tl kokosolie


  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Meng alle ingrediënten voor het deeg in de keukenrobot of met de hand door elkaar en duw het deeg tegen de randen en op de bodem van een kleine ( diam. 15 cm) ingeoliede springvorm. Bak de taartbodem in 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  3. Voor de vulling meng je de appelstukjes, de bramen, stevia, agave en calvados of amaretto door elkaar in een kleine kookpot. Laat het fruit enkele minuitjes pruttelen op een middelhoog vuurtje en doe er nadien de lepel maizena (opgelost in een scheutje water!) bij. Laat opnieuw even opkoken en check of de vulling is ingedikt. Doe er anders nog wat opgeloste maizena bij.
  4. Mix alle ingrediënten voor het kruimellaagje door elkaar.
  5. Schep de fruitvulling in de gebakken taartbodem en verdeel er het kruimellaagje over.
  6. Bak de taart nog eens 25 minuten op 190°C.
  7. Laat afkoelen, ontvorm en serveer.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen